Sempena Ramadhan al-Mubarak ni, aku nak kongsi resepi turun temurun mi aku ni, langsung dari dapur di Mache!
Istimewa juga resepi Solok Ikan ni untuk tatapan kak memot yang amat berminat dengan solok ike nih. Jom!
Bahan-bahan:
3. 4 ulas bawang putih (lebih pun takpe).
4. Sehiris halia.
5. Kelapa parut.
6. Kelapa goreng.
7. Garam
8. Gula
9. Lada Sulah.
---> Untuk melihat paparan yang lebih jelas sila klik pada gambar-gambar di bawah!
Cara-cara Membuatnya:
1. Ikan disiang dan dibersihkan terlebih dahulu.
2. Patahkan ekor ikan (repih tulang) dan patahkan kepala ikan (repih kepala).
3. Badan ikan dibuka dan menampakkan tulang tengah.
4. Cabut tulang tengah dengan perlahan-lahan.
5. Asingkan isi ikan dari kulitnya.
6. Isi ikan diasingkan sehingga tinggal kulit ikan sahaja. (Biar berbentuk seekor ikan)
7. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia.
8. Bawang merah, bawang putih dan halia yang ditumbuk lumat.
9. Campur bawang putih + bawang merah + halia + sedikit garam + sedikit gula + kelapa parut + sedikit lada sulah, kemudian tumbuk sampai lumat.
10. Tumbuk pula kelapa goreng sehingga lumat. (Kalau takde pun takpe).
11. Masukkan isi ikan (yang ditumbuk lumat), kelapa goreng yang ditumbuk lumat dan pecahkan 3 biji telur ke dalam bahan no. 9. Gaul hingga sebati.
12. Ambil kulit ikan yang telah diasingkan isinya.
13-15. Masukkan bahan tadi ke dalam kulit kulit ikan ( biar berbentuk seekor ikan yang sempurna dan sedikit gemok).
16. Solok ikan yang telah siap dimasukkan bahan-bahan campuran tadi.
17. Goreng solok ikan ini dengan api yang perlahan sehingga rasa-rasa dah masak la.
18. Jeng... jeng.. jeng... solok ikan yang siap digoreng dan boleh dihidangkan.
p/s: Solok ikan ni sedap dimakan bersama-sama dengan nasi biasa dan lagi sedap kalau makan solok ikan ni cicah dengan sos cili je...
Alhamdulillah... siap juga solok ikan nih. Aku mula-mula tak tau pun mi aku nak masak ikan nih, tup-tup pergi kat dapur tu tengok mi aku duk sediakan bahan-bahan nak buat ikan nih. Aku ape lagi, teringat permintaan kak memot suh tepek solok ikan kat blog nih, aku pun snap le gambar-gambar ike kembung yang tetiba jadi glemer ni. Yang best lagi aku mendapat kerjasama dari chef peberet kami ni iaitu mi aku la, untuk mengambil gambar dan mendapatkan resepi solok ikan ni. Kesian kat mi aku, sepatutnya masakan ni biasa siap dalam masa tak sampai setengah jam, tapi disebabkan duk melayan aku ngan adik aku nih, agaknya ada dalam sejam baru nak masak. Hehehe...
Apapun selamat mencuba buat kak memot dan semua la. Ha ni ada la nak mengutuk aku nih, mu antu duk diam-diam wei, pelik sangat ke aku nak memasak nih, hampes!
17 comments:
hmm solok ike.... solok lado sedak gok ;)
acu k.memot tera hok ni...
Solok Lada
Bahan-bahan ( 5-8 biji )
* 5-8 biji cili hijau
* 3-4 ekor ikan kembung- rebus ambil isinya
* 1/2 cawan kelapa parut putih
* 3-4 biji bawang merah
* 1 sudu teh lada hitam
* 1 cawan santan
* Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
1. Cili hijau dibelah tengah dan rendam dalam air.
2. Tumbuk lada hitam,isi ikan dan bawang merah bersama kelapa parut putih. Tapi jangan terlalu lumat.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Ambil cili yang telah di belah tadi dan sumbatkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam cili. Buat hingga habis.
5. Susunkan cili yang telah disumbat tadi ke dalam periuk dan tuangkan santan. Rebus hingga cili agak layu.
6. Angkat dan bolehlah dihidangkan
http://ilovebudugroup.blogspot.com/2008/09/solok-lada.html
wahh... solok lado ni la yg den penah makan sekali. adik beli kat pasar. woooo.. maceh man. den nak bg kat adik yg kawen ngan ore klate. kot le dia leh tunjuk tere.. hihi
piz.. nanti la den mai mache br makan solok ike nih. kami kat france ni makan spegeti jek. hihi..
maceh bebanyok la piz...
resepi asli mi piz ni mesti sedap ni...
esok lepas kak try masok solok ike ni..kak tayang la kat blog bagi piz tgk....
*-->best juga resepi solok lado man ni...
hekeleh...cilok rupanya resepi ni dr blog..,hengat resepi ori man...
;p
**-->oit evelyn...
bile laks ekau berhijrah ke france..?
;p
;p
woh piz..tq.Dulu penoh make solok ike nih.Ingat nak try lah wat juga...nak jual kat pasar ramadan.
kalu bakar ikan tuh boleh ka?Cam tak best goreng jek..
ho la k.memot ambo tok panda masok memasok ni kijo oghe tino .... ambo tahu ranggoh jah ;)
man wei...
molek sgt demo wak msk resepi solok lado nih, kemah molek kalu ado solok lado nga solok ike ni gak. so lg letok budu rajo tu gak, koho nyakut molek. :D
sbnr mi ambo nk wak jg solok lado ni pete marin, tp duk sibuk intvew resepi nga duk ambik gamba solok ike nih, xde sapa nk wak solok lado tuh. de wak solok ike nga kheset jatung pise jh.
lyn wei...
hampes la tu, g france tu nk lari dr h1n1 ko?
wei lyn, molek a suh adik demo wak solok2 ni semo, biaso semo ore suko make nih, sbb bendo sedap tu gak :D
duk suruh adik wak, demo toksir try wak ko? mano ttau lph2 ni ssepak mat klate jg gak, berat demo lyn!
bilo demo nk mari mache nyo, loni ambo tgk demo pree jh sokmo, mai la, ke nk g tegele nun pon blh gok ;)
kak memot wei...
samo2 la, bendo smesek jh (ambo tuke tgk, tuke kaji jh, pahtu tuke make... x try wak lg:D)
ho la, resepi asli, sbb tu main tumbuk2 jh, kalo blend x ssero sedap ngat, tp kalu mmalah bland jh la.
bereh, kak try wak la kalu x bz gak, ho la tokey2 ni skalo gak bz sokmo :D
lupo nk royak, resepi hok ambo wak tu utk 7-8 ekor ike kembung jh. pahtu congak2 sdiri la byk mano nk uboh bhn2 tu, mugo ore pengalame nih dio biaso pakar lepar2 jh, jjadi slalu ;)
xenan wei...
molek a demo try wak, mst rama oe suko, sbb isi ikan ngan nyiur parut gak sedap la. kalu di klate meme laku sungguh la di mano2 pasar pon.
ai, kawe x pernoh lg bakar solok ike nih, biaso ore goreng jh, sbb nk suh masok isi dlm perut dio yg gemuk tu keno la goreng, kalo bakar takut x masok ke gapo ke. ni teori kawe jh, sbb x pernoh wak lagi. try demo wak dulu la, kalu jd solok ike bakar, demo royak a :D
man wei...
ayat demo ni mcm x brapo sedap dgr nih. ore ttino ko jate ko, x kiro a, keno mmasok blako laaa. x aci kalu make sajo gak, ambo pon nk make sajo gok! ke wak tubik hadis ore ttino x payoh masok2 ni molek jg man dok :D
hehe, sajo jh, boh ambo pon tuke make sokmo jh, mujur a mi ambo reti mmasok, cumo anok2 ttino jh berat sikit :D
ho la air tange ore tino makane jadi sedak nyo.. air tange ore jate gak ceroh perut lah ... ko guano hehehe
"mano ttau lph2 ni ssepak mat klate jg gak, berat demo lyn!"
kekekekeke.. piz.. den tak paham maksud ekau ssepak nih. maksud piz nih den tersepak ore klate ke??
kalu dah tersepak tu kene bg die makan solok ikan?? kekekekekeke sakit perut den gelak piz oi...
blutut solok ikan ni kat CM boleh..???
man wei...
gtu ko, sapa ceroh perut nah! :))
pengalame demo ko, ni ado hok x puah ati nih :D
cm wei...
basi doh solok ike nih, lmbt sgt. blutut smula2 la plok, ambo blutut dh ke kak memot tu suh bg ke semo, tp ni mst kak memot behe sore2 :))
lyn wei...
kwang3!lbh kure laa tu, mcm sepak2 bola la jg ;)
adoi laaa senok perut main nga mek lyn nih!
nampak macam berselara.
Post a Comment