Sunday, August 17, 2008

Telatah 5 Bestari & 4 Bestari

Sekali lagi saya paparkan gelagat dan karenah anak-anak murid saya dari kelas 5 Bestari dan 4 Bestari. Ke dua-dua kelas ini saya telah dipertanggungjawabkan untuk mengajar subjek Matematik. Jom kita lihat pula telatah murid-murid yang nakal ni...



Budak-budak ni suka sangat bergambar, lebih kurang cikgu dia juga la ni... hehe...

Walaubagaimanapun saya nak ucapkan tahniah kepada adik Akid, Khuzaifah dan Hasliza dari kelas 5 Bestari kerana berjaya mendapat keputusan A dalam peperiksaan baru-baru ini. Ye la, saya tak lupa janji tu, kepada mereka bertiga saya akan berikan hadiah istimewa selepas cuti nanti. Untuk yang lain, kalau nak hadiah juga buatlah yang terbaik semasa kuiz dan ujian akan datang.

Baiklah, selamat bercuti buat semua anak muridku di Gua Musang sana...


piz: Walaupun cuti sekolah, mu kena ingat piz, kerja LP mu dh 2 minggu tak buat tu... Huhu, banyak nye...


Saturday, August 16, 2008

Gelagat 5 Arif

Assalamualaikum... Di sini saya paparkan gelagat anak-anak murid saya dari kelas 5 Arif. Bermacam gaya dan telatah yang ditunjukkan oleh mereka ini, kadang-kadang tu pening juga, tp saya seronok bersama mereka...


Seronok juga mengajar budak-budak sekolah rendah ni, banyak benda juga yang boleh saya kongsikan bersama mereka ini... contohnya, pengalaman saya semasa kecil, semasa belajar, cerita-cerita kartun dan permainan-permainan... Kalau bersama dengan budak-budak besar, lain pula caranya.

Di kesempatan ini, sempena cuti sekolah selama seminggu ni, cikgu nak ucapkan selamat bercuti kepada murid-murid 5 Arif ni..., selamat balik kampung, ingat ye jangan main terlebih-lebih pulak, homework yang cikgu bagi tu harap dapat disiapkan ye, kalo tak siap... emmm tunggulah "hadiah misteri" yang cikgu janjikan tu ye... Hemmm...


video

Bacaan puisi daripada Anis, Azza, Wardah, Faiz & Aizuddin...
Budak-budak lelaki ni pemalu betul la!

Mohd Afdhal

Juga tidak lupa cikgu ucapkan selamat tinggal dan selamat maju jaya kepada adik Afdhal kerana akan berpindah ke sekolah lain di Pahang, semoga sahabat kita ni akan memperoleh kejayaan di sekolah barunya nanti. Jangan lupakan kami Afdhal... Kalo makan coklat crisphy tu ingat-ingatkan cikgu ye... :)


piz: hoho, pening wei aku mengajar budak2 nakal ni, BI plak tu... kadang2 lawan tokey pn ade budak nih! Tp yg besnye aku blh bermain sekali... hehe




Friday, August 15, 2008

Salam Cuti Sekolah


Friday, August 8, 2008

Minggu Gembira... :D

Hehe... tajuk kt atas tu "Minggu Gumbira"... mmg nk bercerite ttg cerite yg gumbira dan menyenangkan hati aku kali ni... hihihi...

Mula2 berkenaan dgn pemantauan yg dibuat oleh pensyarah aku. Minggu lps merupakan mingg ke 5, hr Rabu tu lect aku tepon aku, die kate esk Khamis die nk datang meng"observe" aku ngan kawan aku, die suruh ready le ape yg patut, siapkn LP aku tu... hhuhu... dgn perasaan gumbira aku mengiakan ape je yg lect aku bgtau tu... Kebetulan plak mingg ni aku dh rase bersedia la utk menerima kehadiran lect aku ni... x macam kehadirannya yg pertama hr tu.

Rabu, 7.45 - 8.45 pagi
Lect aku ni beto2 tepat masa. Bermulalah pemantauan yg dibuat oleh lect aku ni. Hari ni aku ajar subjek Matematik, tajuk "Mass", untuk ini aku telah menyuruh anak2 murid aku ni bw buah2an dr rumah utk membuat aktiviti menimbang nih. Jd pesta buah plak kt kelas kami ni. Aku sendiri menyediakn brg2 lain mcm guli, batu2 akuarium, gula2 dan yg penting sekali alat2 penimbang, 'weighing scale'.


Seronok budak2 ni, bila blh buat aktiviti nih. Dorang pn bg kerjasama yg baik le kt aku ni, ye la, kalo dorang buat bising, cakap x paham memang nk kene sekeh budak2 nih. Nasib baik dorang sporting hr tu... hehe. Habis kelas tu, kerana aku gumbira, aku bagi je semua guli2 ngan gula2 yg aku bw byk2 tu kt budak2 ni, kiranye aku berpuas hati le... tu aku blm dgr komen dr lect aku lg nih... tp firasat aku mase tu nampak mcm gumbira je... hehe, konon le...



Habis kelas 8.45 tu aku ikut lect aku keluar, die ajak duk kt pondok kt luar kelas tu... Huhu, byk jg la komen die... tp yg bes dan gumbiranye hr ni die kate die rase berpuas hati dgn pengajaran aku hr nih, x macam yg mingg lps!! Alhamdulillah..., tak sie2 pengorbanan aku x tdo semalaman sampai ke subuh tu... Korang tau, die punye komen, fuh 2 m/s penuh tu... xpernah lg aku tgk komen2 lect kawan2 aku yg lain mcm nih!! Dasat sungguh! Tp xpe, utk kebaikan aku jg... Habis die mengomen hampir setengah jam jg le... die pn masuk ke kelas kawan aku lg sorang utk mengobserve jg, aku harap kawan aku ni ok jg le...


Ye la, nnti aku cube le buat ape yg lect aku ni sarankan... byk jg le, tp yg aku gumbirenye, die kate suara aku dh ade peningkatan, dh makin kuat dh... hehe. Maksudnye dh semakin bekeng le aku nih... Tgk komen lect aku kt atas tu, yg mula2 tu komen utk observe kali pertama, memang dia tak puas hati le ngan aku nih! Lps tu yg panjang lebar tu plak komen die utk observe kali ke 2, die kate kali ini die sedikit berpuas hati la, dh ade byk peningkatan... blh terus perbaiki lagi, terutama dlm LP tu, kena ikut format yg betul! Masa dia komen tu aku senyap je, dgr lepas tu aku tanye la kt mane die nk suruh aku baiki dll. Yg bagusnye, kt komen tu die dh tulis seme perkara yg perlu aku buat! Bagus betul lect aku nih! Hehe...




Habis kegumbiraan aku yg pertama... seronoknya...
Mingg lps tu aku x balik ke Machang le, sbb mak aku tak kasi, die suruh mingg tu aku duk kat gua je... huhu, takpe la ok jg duk kt gua nih, kawan2 aku si kelawar, spiderman pn ramai je... no hal la. Aku ngan kawan2 aku bercadang hujung mingg ni nk pergi ke air terjun taman negara kt Merapoh tu... kalo tak, nak gi panjat Gua Musang nih... Bes la, aku seronok le kalo dpt main air terjun ni, bes wei... Tp, bgn subuh pg esk tu, tetiba member aku ni tukar plan, die ajak pergi Cameron Highland plak dh. Aku ok je, walaupun sedikit kecewa la xleh g main air terjun tu... hehe... Dlm kul 9pg kami dh bertolak, kejap je sampai kt Brinchang tu satu jam setengah je dr gua nih.


Dalam perjalanan tu, kami singgah kat Sekolah Kebangsaan Pos Brooke, kawasan orang asli, besar betul sekolah ni, kat tepi jalan besar, sekolah baru... Kawan aku cakap, kalau die dpt posting kat sini pn ok! Hehe, aku diam je... Betul la, aku mmg kesian sgt ngan nasib anak2 org asli ni... padahal, dorang ni le penduduk asal Malaysia nih, tp macam terbuang pulak. Entahlah...
Ok la dtg kat sinin hr Jumaat, sbb masih tak ramai org yg datang, boleh la melawat kebun sepuas2 hati... takde a gangguan sgt, kalo hr Sabtu ngan Ahad teruk kt sini, jalan pun jam, lain kali kalo nk dtg sini baik gi hr Jumaat. Best makan strawberi ngan aiskrim, strawberi coklat pn sedap jg...



Memang kami satu rumah ni satu kepala rupanye... kaki jalan seme nih. Hehe, lain kali kami nk g jalan lg, mungkin ke Pulau Perhentian ke, seronok jg...


piz: Kan gumbire tu... tak kena marah kt lect, lepas tu g jalan2 plak... gumbira mu piz ye... yela gumbire la ni, dah berlubang dh ni... haha... ape pun xlupe aku nk ucap byk2 terimakasih kt kawan2 yg selalu bg nasihat dan dorongan kt aku nih... hehe, timakasih ye...